Πως θα βρούμε το SUP που μας ταιριάζει…

Το λένε και οι παλιοί: “Για τον καθένα από εμάς υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος”. Κάποιοι τον άνθρωπο αυτό τον αποκαλούν το άλλο τους μισό. Άλλοι λένε πως είναι το έτερο ολόκληρο τους  που θα μπορέσουν μαζί του να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη σανίδα SUP. Για όλους μας υπάρχει η κατάλληλη! Αυτή που θα τη δούμε θα την ερωτευτούμε και… έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα την επιλέξουμε…

 

Πως φανταζόμαστε τη νέα μας ζωή παρέα με το καινούργιο μας stand up paddle boarding (SUP); Ονειρεύοσαστε χαλαρωτικές βόλτες σε μια ήρεμη λίμνη ή να δαμάσετε τα κύματα στον ωκεανό; Μήπως είστε λάτρεις της SUP-γιόγκα ή προτιμάτε να πάτε για μια γρήγορη κωπηλασία για να γυμναστείτε; Όποιες κι αν είναι οι φιλοδοξίες σας, η σωστή σανίδα είναι το κλειδί για την απόλαυσή σας. Σ’ αυτόν τον οδηγό αγοράς, θα εξετάσουμε τα κύρια σημεία που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγετε μια σανίδα.

Πρώτα από όλα για να βρείτε τη σωστή σανίδα stand up paddle για εσάς, σκεφτείτε πώς θα τη χρησιμοποιήσετε, πώς θα ταιριάζει στο σώμα σας και πώς θέλετε να τη χειρίζεστε στο νερό. Τα βασικά σημεία απόφασης θα είναι: το σχήμα της σανίδας, η απόκτηση του σωστού όγκου και χωρητικότητας, καθώς και το κατάλληλο μήκος, πλάτος και πάχος. Το αν θα επιλέξετε μια στερεά ή φουσκωτή σανίδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα τη μεταφέρετε και τον αποθηκευτικό χώρο που διαθέτετε. Από εκεί και πέρα, θα εξετάσετε τα πτερύγια της σανίδας και φυσικά τα αξεσουάρ που σας εξυπηρετούν.

Σταθερή ή Φουσκωτή;

Ιδού το (πρώτο) δίλημμα…

Από τη μία οι σταθερές σανίδες είναι πως να το κάνουμε… μια σταθερή αξία! Πιο ακριβές από τις φουσκωτές, αλλά υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις. Το σχήμα τους ποικίλλει ανάλογα με την πειθαρχία που επιχειρείται, αλλά το γεγονός ότι είναι συμπαγείς σημαίνει ότι μπορούν να διαμορφωθούν για να δώσουν τα πιο βελτιωμένα σχήματα.

Οι φουσκωτές σανίδες είναι -όχι τυχαία- best seller στην κατηγορία τα τελευταία χρόνια.  Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι είναι φουσκωτές σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν, χωρίς να χρειάζεται στο αυτοκίνητο να προσθέσετε σχάρες οροφής ούτε να έχετε χώρο στο γκαράζ. Οι φουσκωτές σανίδες αποκτούν την ακαμψία τους καθώς φουσκώνουν. Οι φουσκωτές σανίδες έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι οικονομικές, χαρίζουν ξένοιαστες στιγμές, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα. Έτσι τις ερωτεύονται ευκολότερα και οι πρωτάρηδες -εκείνοι που ποτέ δεν έχουν αγοράσει άλλη σανίδα.

Οι μάρκες και οι διαφορετικές κατασκευές φουσκωτών ταιριάζουν σε όλα τα πορτοφόλια. Οι πιο ακριβές εκδόσεις έχουν διπλή επένδυση - αυτό κάνει μια σανίδα πιο άκαμπτη και ισχυρότερη (όχι άφθαρτη), γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερη από την ενέργειά σας από κάθε κτύπημα κουπιού θα μεταφραστεί σε κίνηση προς τα εμπρός και όχι σε κάμψη της σανίδας. Καθώς η σανίδα θα έχει δύο στρώματα, θα είναι βαρύτερη από τις φθηνότερες σανίδες με μονή επένδυση. Αυτές οι σανίδες θα είναι ελαφρύτερες αφού δεν υπάρχει τόσο πολύ υλικό στη σανίδα, αλλά μπορεί να λυγίσουν λίγο περισσότερο, οπότε είναι πολύ πιο σημαντικό να την φουσκώσετε μέχρι τη συνιστώμενη πίεση του κατασκευαστή. Καθώς είναι μονής επένδυσης, θα είναι λίγο πιο εύθραυστες και δεν πρέπει καθόλου να τις σύρετε σε επιφάνειες κατά τη μεταφορά.

Τα Υπέρ και τα Κατά των σταθερών και των φουσκωτών SUP

Οι σταθερές σανίδες SUP θα είναι πάντα πιο αποτελεσματικές μέσα στο νερό, καθώς δεν θα λυγίζουν καθόλου. Θα έχουν επίσης καλύτερο σχήμα - που σημαίνει ότι οι “ράγες” θα είναι πιο σκληρές, δίνοντας καλύτερη απελευθέρωση του νερού και λιγότερη αντίσταση. Αυτές οι πιο σταθερές ράγες θα κάνουν τη σανίδα πιο γρήγορη, πιο σβέλτη και θα σας δώσουν περισσότερη αίσθηση για το τι μπορείτε να κάνετε στο νερό. Ανάλογα με την κατασκευή τους μπορεί να είναι βαρύτερες από τις αντίστοιχες φουσκωτές, όμως εάν διαθέσετε μεγαλύτερο budget μπορείτε να βρείτε και ελαφρύτερες.

Σανίδες SUP σκληρές

Από την άλλη, οι φουσκωτές σανίδες stand up paddle δεν μπορούν να έχουν το τέλειο σχήμα, καθώς το PVC – Drop Stitch- από το οποίο είναι κατασκευασμένες είναι εύκαμπτο μέχρι να πιεστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνιστούν ποτέ μια στερεή σανίδα για σερφ ή αγώνα όσον αφορά τις επιδόσεις, παρόλο που μπορεί να είναι ελαφρύτερες και οικονομικότερες.

Τι μέγεθος σανίδας χρειάζομαι;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσπαθήσετε να υπολογίσετε τι μέγεθος σανίδας να επιλέξετε, όμως δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς γιατί εξαρτάται (μου λες εξαρτάται) από πολλούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η  ικανότητά σας να ισορροπήσετε καθώς και οι καιρικές συνθήκες. Κάποιος που δεν έχει ξανακάνει paddle boarding, θα αισθάνεται λίγο ταλαντευόμενος σε οποιαδήποτε σανίδα και αν ανέβει. Το καλό είναι πως όσο περισσότερη εξάσκηση κάνει τόσο περισσότερο σταθεροποιείται. Για αυτό είναι ίσως καλό να μπείτε σε μία μια ομάδα SUP ή ακόμα και να παρακολουθήσετε μαθήματα για να εξαλείψετε τυχόν ατέλειες στην τεχνική σας, γεγονός που θα κάνει την ισορροπία να αποτελεί μικρότερο πρόβλημα.

Πες μου πόσα κιλά είσαι να σου πω τι σανίδα χρειάζεσαι!

Υπάρχει ένας γρήγορος υπολογισμός (1 λίτρο όγκου = 1 κιλό βάρους) που μας λέει πως μια  σανίδα με όγκο διπλάσιο από το βάρος σας σε κιλά θεωρείται αρκετά σταθερή. Πολλές από τις All-round σανίδες έχουν μεταξύ 250L και 300L που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά σταθερές για τα περισσότερα βάρη.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους τους αναβάτες, καθώς μερικοί από τους καλύτερους SUP Surfers στον κόσμο θα χρησιμοποιήσουν μια σανίδα με μικρότερο όγκο από το βάρος τους, καθώς η σανίδα θα είναι μικρή, ευκίνητη και ελαφριά. Όμως αν δεν ανήκετε ακόμα σε αυτήν την κατηγορία, προσπεράστε το.

Τραβάω κουπί (αλλά τι κουπί;)

Πάμε στα βασικά. Ένα κουπί για SUP αποτελείται από τρία μέρη: λαβή, άξονα, λεπίδα. Οι λαβές των κουπιών SUP έχουν είτε εργονομικό σχεδιασμό για να προσαρμόζονται στην παλάμη του χεριού σας είτε μια πιο ευθεία αίσθηση σε σχήμα “T”. Ο εργονομικός σχεδιασμός της λαβής είναι πιο δημοφιλής, αλλά μερικοί άνθρωποι προτιμούν την παραδοσιακή λαβή.

Άξονας

Ο άξονας θεωρείται το πιο σημαντικό μέρος του κουπιού, μπορεί να είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, γυάλινες ίνες, άνθρακα και μερικές φορές από κέβλαρ. Το υλικό ενός κουπιού κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση.

Αλουμίνιο: άκαμπτο υλικό, το οποίο μπορεί να είναι βαρύ. Εϊναι μία από τις πιο συνηθισμένες επιλογές.

Γυαλί: θεωρείται αναβαθμισμένο σε σχέση με το αλουμίνιο, καθώς είναι ελαφρύτερο και θα έχουν λίγο μεγαλύτερη κάμψη που κάνουν ένα κουπί πιο μαλακό μέσα στο νερό.

Άνθρακας: το υλικό με τις καλύτερες επιδόσεις. Ελαφρύ και ισχυρό και θα δώσει την δυνατότερη μεταφορά δύναμης που σημαίνει μεγαλύτερη απόσταση ανά χτύπημα.