Έλξεις στο μονόζυγο: Μια από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε

Οι έλξεις στο μονόζυγο είναι μία άσκηση που περιλαμβάνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις αθλητικές δοκιμασίες που περνούν οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές, τα σώματα ασφαλείας και τη γυμναστική ακαδημία. Κι αυτό διότι έχει το χαρακτηριστικό να μετράει την «καθαρή» δύναμη ενός ατόμου, όπως και το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Οι έλξεις σε μονόζυγο θεωρούνται από τους ειδικούς η απολύτως δυναμική, αλλά και απαραίτητη άσκηση για μια ολοκληρωμένη προπόνηση για το πάνω μέρος του σώματος. Καθώς προσπαθείτε να ανυψώσετε το σώμα σας, με ολόκληρο το βάρος του, οι μυϊκές ομάδες στην πλάτη, τα χέρια, τους ώμους, το στήθος, καθώς και οι κοιλιακοί μύες, εργάζονται για να στηρίξουν τον κορμό σας. Εφόσον η άσκηση γίνεται σωστά, καταφέρνετε να γυμνάσετε ταυτόχρονα όλες αυτές τις μυικές ομάδες και να βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση. 

Οφέλη από τη γυμναστική με μονόζυγο 

Οι έλξεις σε μονόζυγο είναι μια άσκηση που υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος! Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για μια άσκηση καταγεγραμμένη στο DNA μας – έμφυτη και φυσική. Ο πρωτόγονος άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα κλαδιά των δέντρων για να την κάνει, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα σε πιο εξελιγμένα μέσα. Το γεγονός πως πρόκειται για μια πανάρχαια άσκηση, που συνεχίζει να γίνεται από τους σύγχρονους ανθρώπους, μαρτυρά και τα πολλαπλά οφέλη που έχει, τα οποία είναι:

  • βοηθάει στην εκγύμναση του κορμού και στην ενδυνάμωσή του, με επίκεντρο την πλάτη, τα χέρια, τους ώμους και το στήθος
  • βοηθάει στο κάψιμο των θερμίδων και την απώλεια περιττού βάρους, καθώς οι ασκήσεις αυτές θερμαίνουν όλες τις μυϊκές ομάδες στο πάνω μέρος του σώματος
  • βοηθάει στη σύσφιξη του σώματος και στην απόκτηση ενός στιβαρού και σμιλευμένου κορμού
  • η ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων του κορμού προσφέρει στήριξη και προστασία στη σπονδυλική στήλη
  • με την ενεργοποίηση των μυών της πλάτης και των ώμων βοηθάει στη βελτίωση της στάσης του σώματος
  • βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία
  • διασφαλίζει ότι ο ασκούμενος δεν θα υποστεί τραυματισμούς, εφόσον το βάρος που σηκώνει είναι αυτό του σώματός του, και σπανίως αυτό μπορεί να είναι «υπερβολικό»

Πώς θα γυμναστείτε σωστά;

Οι έλξεις σε μονόζυγο, επειδή είναι μια φυσική κίνηση για τον άνθρωπο, μοιάζουν και μια εύκολη άσκηση. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια δύσκολη και κοπιαστική άσκηση, που πρέπει να γίνει σωστά για να έχει όφελος για τον ασκούμενο. Είναι σημαντικό να μην κάνετε τις έλξεις βεβιασμένα, αλλά αργά και σταθερά. Με αυτόν τον τρόπο, και θα αποφύγετε τους μυϊκούς τραυματισμούς, και θα «χτίσετε» πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μυϊκό όγκο. Επίσης, πρέπει να προσαρμόζετε τον αριθμό των έλξεων και των σετ σας στη φυσική σας κατάσταση. Εάν είστε αρχάριος, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις 6-8 έλξεις, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Πριν αρχίσετε μια προπόνηση σε μονόζυγο αφιερώστε μερικές μέρες προετοιμασίας των μυών και της αντοχής σας με πιο ξεκούραστες ασκήσεις, όπως με ιμάντες TRX, εμπροσθολαίμιες έλξεις τροχαλίας και κάμψεις δικεφάλων. Επίσης, επειδή οι έλξεις σε μονόζυγο είναι από τις πιο απαιτητικές ασκήσεις σε ένα πρόγραμμα, φροντίστε να εκτελείτε αυτή την άσκηση πριν από άλλες ασκήσεις, με άλλα όργανα. Ποιο μονόζυγο να επιλέξω; Υπάρχουν διάφορα είδη σε μονόζυγα και δίζυγα γυμναστικής, ανάλογα με τις απαιτήσεις εκγύμνασης του καθενός. Τα μονόζυγα διακρίνονται σε μονόζυγα τοίχου, πόρτας ή οροφής, ανάλογα με το μέρος όπου τοποθετούνται. Είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και στη λαβή έχουν υλικό από καουτσούκ ή άλλο αφρώδες υλικό. Τα δίζυγα είναι συνήθως μεγαλύτερα όργανα με δύο υποδοχές: η μία το κλασικό μονόζυγο και η άλλη με δύο λαβές για να εκτελείτε διαφορετικές ασκήσεις. Το μονόζυγο είναι ένα από τα πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά όργανα γυμναστικής που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας. Ανάλογα με την απόσταση και τον προσανατολισμό της λαβής (ανοιχτή, κλειστή, παλάμες προς τα έξω ή προς τα μέσα κ.ο.κ), μπορείτε να γυμνάσετε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να βάλετε ποικιλία στο πρόγραμμά σας. Βρείτε το κατάλληλο μονόζυγο για εσάς ΕΔΩ